Home

 

Klein Lösch Fahrzeug Grimmenstein Markt

De enige particuliere beladen VW LT brandweer bus

 

Inleiding

 

Het voormalige Klein Lösch Fahrzeug (KLF) heeft van 8 maart 1984 tot en met mei 2009 dienst gedaan bij het vrijwillige brandweerkorps in het Oostenrijkse dorp Grimmenstein op zo'n 120 kilometer ten zuiden van de hoofdstad Wenen. In deze periode van 25 jaar reden de korpsleden met dit voertuig slechts 1200 kilometer op jaar basis en werd met enige regelmaat in gezet als eerste uitruk voertuig in bergachtig terrein.

 

In Nederland is dit type voertuigen geruime tijd niet meer ingebruik geweest, de besetting was te klein en daarmee ook de inzetbaarheid van dergelijke voertuigen. In het kader van nieuwe ontwikkelingen bij de brandweer, o.a. het overgaan naar de veiligheidsregio's en de daarmee gepaart gaande bezuinigingen komt dit type voertuig weer steeds meer in het straatbeeld terug. In Nederland kan men de KLF het best vergelijke met de huidige SIV 4, een Snel Interventie Voertuig met 4 persoons bezetting.

 

Nadat het voertuig, samen met een Klein Röst Fahrzeug (KRF) werd afgestoten hebben wij het voertuig rechtstreeks van het korps overgenomen. Onze eerste doelstelling was om de volledige originele belading in het voertuig terug te brengen en wij denken daarin redelijk tot goed te zijn geslaagd met de kanttekening dat we Nederlandsmateriaal in de KLF hebben gebruikt.

Inmiddels zijn we dan ook langzaam aan begonnen aan onze tweede doelstelling namelijk het bewaren van het voertuig in de huidige staat en het regelmatig laten terugkeren op de weg. Dit laatste doen we vooral door medewerking te verlenen aan opendagen bij de diverse brandweerkorpsen in het land en door medewerking te verlenen aan speciale evenementen ten behoeve van langdurig en soms terminaal zieke kinderen of gehandicapte kinderen. Voorbeelden hiervan zijn het Kinderbeestfeest in Artis, Opkikkerdagen op de Eemhof in Zeewolde en de brandweedag in Almere.

Om al deze ritten te bekostigen zijn we dan ook dringend opzoek naar sponsors en bieden we u de mogelijkheid om het voertuig te huren voor bijvoorbeeld ee trouwerij.

 

Op de onderliggende pagina's nemen we u graag mee op een reis door het heden en verleden van de KLF Grimmenstein Markt en kijken we graag met u terug op evenementen waar we met de brandweerbus aan hebben mee gewerkt. Als laatste kunt u een stukje wetgeving vinden op het gebied van het aanwezig hebben van zogenaamde signalering op voertuigen en de betekenis van de verschillende kleuren signalering die in Nederland gebruikelijk is.

 

 

Copyrights KLF Grimmestein Markt 2014