Geschiedenis

 

Klein Lösch Fahrzeug Grimmenstein Markt

De enige particuliere beladen VW LT brandweer bus

 

Geschiedenis

 

Het verleden van de KLF begint ergens begin 1983 als het toenmalige brandweerkorps Grimmenstein de wens uitspreekt om de uit 1959 stammende Opel Blitz (bewaard gebleven in Nederland) te vervangen voor een nieuw voertuig. Als de wensen van het korps zijn geïnventariseerd en financieel op haalbaarheid zijn getoetst word het voertuig aanbesteed aan Rosenbauer in Leonding.

 

 

 

De Opel Blitz die door onze Volkswagen LT 35 KLF werd "afgelost" is ook in Nederland bewaard gebleven

Eind 1983 rolt bij Volkswagen Nutzfahrzeuge te Hannover de Volkswagen LT 35 van de band af, dan nog onder de naam 281 / 291 kastenwagen / speczialfahrzeug. Als bijzonderheid krijgt het voertuig zowel links als rechts een schuifdeur mee, geheel volgens brandweer begrippen.

Al snel na de productie gaat de Volkswagen LT op transport naar Oostenrijk waar het bij de Rosenbauer Neidling / St. Pölten wordt ingericht als Klein Lösch Fahrzeug (KLF). Het inrichten van het voertuig komt begin maart 1984 gereed en op 8 maart 1984 begint de Volkswagen LT zijn brandweerdiensten met het kenteken N 945.989 bij de freiwillige feuerwehr Grimmenstein.

In de loop der jaren is er weinig aan het voertuig gewijzigd alleen de korpsnaam, wijziging van Grimmenstein naar Grimmenstein markt en de pomp, bouwjaar 1957, werden vernieuwd.

Bij de vervanging van de pomp begonnen ook de eerste wensen om de Volkswagen LT te vervangen te klinken en eind 2008 krijgen de wensen een vervolg met de bestelling van een nieuw voertuig. Dit voertuig dient dan wel de beide Volkswagen LT bussen te vervangen, de KRF en de KLF, zullen in de nieuwe KLF A worden gecombineerd. Als het nieuwe voertuig in November 2008 bestelt is bij Rosenbauer naderd het einde van de beide Volkswagen bussen met rasse schreden en in mei 2009 worden zij op internet te koop aangeboden.

Op 6 juni 2009 neemt de KRF afscheid van het korps en enkele weken later is ook de KLF buitendienst gesteld en leeg gehaald zodat het voertuig gereed is voor de verkoop. Gelukkig voor het korps hebben zij de oude uit 1957 stammende pomp nog bewaard want op donderdag 23 juli is de inzet van de buitendienst gestelde KLF dringend gewenst om tijdens een noodweer kelders leeg te pompen. Op vrijdag 24 juli wordt het kenteken uit het register geschreven en op 27 juli komen wij de KLF uiteindelijk ophalen. Het korps moet dan tot 7 september twee voertuigen missen.

Zo melde het korps het vertrek van de KLF

Verabschiedung KLF, 27.07.2009

Montag, den 27. Juli 2009 um 22:36 Uhr Administrator

Am 27.07.2009 war auch der letzte Auftritt unseres alten VW LT 35 - Kleinlöschfahrzeug - gekommen. Gegen Mittag wurde der bereits demontierte Volkswagen an seinen neuen Besitzer übergeben, welcher gleich eine weite Reise mit dem intakten Fahrzeug antrat.

Unser ehemaliges KLF wird in Kürze in der Niederlande seinen neuen Dienst in Angriff nehmen.

 

Copyrights KLF Grimmestein Markt 2014