125 jaar Brw Nordhorn (D)

 

Klein Lösch Fahrzeug Grimmenstein Markt

De enige particuliere beladen VW LT brandweer bus

 

125 jaar Brandweer Nordhorn (D)

In het weekend van 28 t/m 30 mei was het de eerste keer dat we deelnamen aan een defilé in het buitenland. Dat betekende dat we voor het eerst met de volledig opgebouwde KLF een ontheffing nodig hadden voor het buitenland. Gelukkig is dat bij onze oosterburen binnen 24 uur geregeld en dus vertrokken we vrijdags richting het duitse Nordhorn.

Via Zwolle e Hardenberg arriveren we rond 20.30 bij de kazerne van brandweer Nordhorn. Na een hartelijke ontvangst worden we voor een kwartiertje in de wachtgezet om daarna onder begeleiding van de THW Nordhorn naar het "feuerwehr hotel" gebracht, dit hotel blijkt zich te bevinden op een industrieterrein aan de rand van Nordhorn bij de firma OTTE kalte und gastrotechnic.

Uiterst eenvoudig maar minstens zo doeltreffend heeft men hier de werkplaats omgetoverd tot een slaap / feestzaal middels veldbedden en een koelkast. Het ontbreekt ons aan niets zelfs een eigen slaap verblijf wordt geregeld in het magazijn, tja een kompleet gezin verwachtte men niet :-), onder leiding van directeur Otte zelf wordt alles opgetuigd en krijgen we een kleine rondleiding door het bedrijf, zo leren we waar dde toiletten zijn en zeker niet onbelangrijk de "eetzaal"

 

 

 

 

Feuerwehr hotel "Otte" met de slaap, feest en eetzaal

 

Na de rondleiding maken we ons vertrek verder in orde en gaan een kijkje nemen bij de voertuigen die zijn meegebracht door de FF Reichenbach onder andere een oude IFA en Mercedes ladder. Na wat schieten van een aantal foto's zoeken we rond 23.00 uur ons bedje op.

Zaterdag rond 8.00 uur worden we wakker en gaan ons opfrissen, de kids komen op hun weg naar het toilet meneer Otte tegen en met handen en voeten wensen ze elkaar een goedemorgen, ze geven aan dat ze het toch wel fris gevonden hebben de afgelopen nacht en dat wordt gelijk goed gemaakt met een paar mokken warme choclademelk. Het wandelingetje van de kids door de werkplaats laat de brandweerlieden van Reichenbach verbaasd achter, als ze moeder de vrouw dan ook nog tegen komen is de verbazing kompleet en als we dan duidelijk hebben gemaakt dat we echt een gezin zijn en hun beelden niet worden beinvloed door de drank van de avond er voor. Nu nog uitleggen dat de brandweerbus met duitse signalering en nederlandskenteken echt klopt en het ijs is gebroken. Hierna komen de sterke verhalen van de oostduitse brandweer tijden en die zijn heel anders dan we gewend zijn dit blijkt ook uit de kleding die men te voorschijn tovert.

Na de verhalen is het snel gereed maken voor de optocht dus, voertuigen wassen en poetsen en verkleden waarbij de kids zich niet onbetuigd laten in de verkleed partij, zo kan het dat er een korpslid van Reichenbach opeens in een NL bluspak rondloopt terwijl de kids in oostduitse kleding op de fot gaan. Na een korte controle door de kids of de voertuigen allemaal schoon en netjes zijn vertrekkken we richting de opstelplaats in Nordhorn.

 

 

 

 

 

 

 

Na aankomst op de opstelplaats begint het wachten op het startsein van de optocht. Klokslag 14.00 uur loopt het eerste muziekkorps richting de uitgang van het opstelterrein waarna de eerste voertuigen snel volgen. Wat vooral opvallend is is de dissipline van de duitsers in het verkeer, slechts een motoragent is voldoende om de optocht, van ruim 70 voertuigen, ruimbaan te geven. Met een lengte van drie kilometer aan rodekruis, brandweer, THW en andere hulpdiensten zetten we koers richting het centrum van Nordhorn. Kruisingen worden door de motoragent stilgezet waarna de verkeersregelaars van de oldtimertrekkerclub Nordhorn de afzetting overnemen. Denk niet dat er ook maar een persoon is die het in zijn hoofd haalt om de verkeersregelaars te negeren, stoppen is stoppen en wachten tot je weer aan de beurt bent. Ook het respect voor de hulpverleing is duidelijk merkbaarregelmatig is er applaus te horen en zeker wanneer de voorbij trekkende voertuigen van musea of particulieren zijn laten de toeschouwers duidelijk hun waardering blijken. Wat verder erg opvallend is is de dissipline bij de hulpverleners zelf, waar we in nederland al snel een luidkabaal maken met de toeters en bellen is het bij de oosterburen opvallend stil, nergens hoor je een sirene en hoe gek dat ook is, het maakt de hele optocht een stuk imposanter.

Na een rit van ongeveer anderhalf uur bereiken we de Neumarkt waar nog een staticshow plaats vind. Helaas laat de gezondheid het niet toe om ook de tag der blaue lampen bij te wonen en trekken we 's avond weer huiswaarts.

 

 

 

 

Copyrights KLF Grimmestein Markt 2014