Kinderbeestfeest Amsterdam

 

Klein Lösch Fahrzeug Grimmenstein Markt

De enige particuliere beladen VW LT brandweer bus

 

Kinderbeestfeest Amsterdam Artis

6 Juni barste weer een van Amsterdams meest bekende feesten los, het Kinderbeestfeest in Artis met meer dan 20 routes over de weg en twee routes over het water is het elk jaar weer een waar spektakel. Via de routes over de weg komen op deze avond ruimt 400 voertuigen van elke denkbare hulpdienst en een aantal touringcars alsmede een aantal particuliere buitenlandse ex hulpdienstvoertuigen naar Artis om aldaar zo'n 1500 gehandicapte en chronisch of langdurig zieke kinderen met hun gezinnen af te zetten voor een avond "even uit je ziek zijn stappen en weer kind wezen" op een speciaal voor hun georganiseerd besloten feest.

 

Elk jaar weer worden door de hulpdiensten onder leiding van politie of Kmar eerst Amsterdam op zijn kop gezet door met gillende sirene's en flitsende zwaailampen de komst van de collonnes aan te kondigen onder het motto "Niks aan de hand maar, wel aan de kant" Dit begint al bij de instellingen in Noord Holland en Flevoland waar de kinder door de hulpdiensten worden opgehaald en als ze dan vertrekken zullen de weggebruiker die men tegenkomt weten dat we naar Artis gaan !!

 

Ook dit jaar is onze brandweerbus afgetankt door IJmond Isolatie en een van die 400 voertuigen en ook dit jaar rijden we de route Cobra van het AFAS Stadion naar Artis en terug.

 

 

 

Zoals het een bekent evenement betaamt begint de voorpret al ruim voor het evenement, eind januari verschijnen de eerste berichtjes op het HV forum als een soort warming up en ook op de facebookpagina van het Kinderbeestfeest wordt het langzaam drukker tot de bom op 6 juni dan eindelijk mag barsten en denk erom niet alleen de gasten van het Kinderbeestfeest zijn enthousiast de vele vrijwilligers doen niet voor de gasten onder in hun enhousiasme.

 

Dit jaar rijden we zoals gezegt wederom op de route Cobra waar we al aardig ingeburgerd raken maar dat betekent niet dat we op zijn jan boerenfluitjes de route rijden en dus staan we traditie getrouw ruim een uur voor de briefing in Alkmaar, nadat we dit voor het eerst op onze eigen facebookpagina zetten komt er al rap commentaar maar dat gaan we niet serieus nemen immers beter te vroeg dan te laat. Kort na onze aankomst blijkt gelukkig dat we niet de enige zijn met deze gedachtengang want de eerste diender meldt zich niet veel later en ook de eerste gast is kort daarna aanwezig.

 

 

 

 

Ook dit jaar zijn er een aantal veranderingen op de route:

- De brandweerbus heeft voor het eerste een eigen bijrijder

- De route zal het RKZ niet meer aandoen en is daarmee iets kleiner in samenstelling

- Alle voertuigen die beschikken over werkende OGS (ook de particuliere) hebben C2000 tot hun beschikking

- Ouders en begeleiders gaan waar mogelijk in de touringcar, de HV voertuigen zijn het eerst voor de kinderen.

 

Met de laatste wijziging komt de bijrijder dan ook goed van pas aangezien de chauffeur totaal geen besef heeft van de werking van C2000 maar de bijrijder die enige jeugdbrandweer ervaring heeft gelukkig wel en hij is dan ook trots als een pauw als hij van de brandweer Alkmaar de C2000 porto aangereikt krijgt.

 

Na de briefing gaan we ons startklaar maken, stickers op de voertuigen, roepnummer ergens opschrijven, in ons geval de Charlie 71, en de brandweerbus openen voor de gasten. Ik tel bij de bus zes uiterst gewillige kinderen en 3 begeleiders wat ons totaal op elf personen brengt, alle gasten gaan er vanuit dat ze alleen achterin plaats mogen nemen maar de bijrijdersstoel is uitdrukkelijk verboden gebied voor mijn eigen jeugdbrandweerman. Na de vraag wie van de kinderen voor in wil zitten bekruipt me even het gevoel dat een knuppel in een hoenderhok gegooid heb want van de zes melden er vier dat ze graag voorin willen zitten.....tja daar hebben we echter maar een plek. Gelukkig zijn de leifhebbers kinderen en dus passen we een kinderlijk eenvoudige oplossing toe....... en getal onder de tien, nieuw probleem het raden begint al voor ik een getal bedacht heb, opnieuw dus en de tweede persoon heeft het gelijk goed probleem....opgelost.

Als alle kinderen een plek in de hulpverleningsvoertuigen hebben gevonden dient een neiuw probleem aan, de touringcar die mee zou rijden met de ouders en begeleiders is nog nergens te zien en over een kwartiertje moeten we gaan rijden.....

 

 

Als ook de touringcar dan eindelijk is gearriveerd, die stond vermoedelijk bij het MCA, gaan we een half uur later dan de bedoeling was toch echt vertrekken richting Artis we rijden via de A9 - N8 - A8 - A10 door het centrum van Amsterdam naar Artis. Daar eenmaal aangekomen zijn de gsten als bij donderslag verdwenen richting hoofdingang om zich vol overgave op het Kinderbeestfeest te storten, voor ons is dit het sein om de brandweerbus af te sluiten en rustig richting de VIP tafel te lopen waar we onze toegangspolsbandjes particulier voertuig verkrijgen waarna ook wij ons gaan vermaken middels het opzoeken van bekenden zoals Harm en de PVGNL.

 

 

 

 

Omdat onderweg bij Uitgeest de sirene een uitgaande kaars bleek stappen we rond 20.30 op uit Artis samen met Harm om nog even bij zijn "Bots"te kijken en daarna even een snelle blik op onze sirene, hier bleek dat een van de slangen van de compressor was losgeschoten waardoor de sirene van een ferme twee toon tot een zielige verkoudenkikker werd gedegradeerd. Nadat we de slang weer hebben gemonteerd moeten we even heel stout testen en weet heel de plantagebuurt dat alles weer naar behoren werkt. In afwachting van het terug keren van onze gasten zien we de eerste collenes weer vertrekken richting hun instelling langzaam maar zeker loopt het Kinderbeestfeest ten einde en komen ook onze gasten weer terug bij de voertuigen. Als het tijd wordt weer te vertrekken richting Alkmaar moet ik constateren dat ik nog maar twee gasten heb maar gelukkig brengt het tellen van de "koppen" uitsluitsel, de rest heeft andere voertuigen gekozen en dus blijven we bijna leeg wat dan wel betekent dat de enige overgebleven jeugdige gast niet hoeft te loten voor de passagiersstoel en glunderend gaat hij snel voorin de brandweerbus zitten.

 

 

Op de terugweg tetteren we er weer lustig oplos en maken we de storing meer dan goed voor onze gast elke keer als de sirene "erop" gaat hebben we een extra lamp in de brandweerbus. Helaas komt aan alle mooie dingen een einde en we naderen Alkmaar sneller dan gehoopt, ter hoogte van Uitgeest krijgt onze gast nog even een traumabeertje uitgereikt en deze is rap uit de verpakking en verdwijnt rap in de nek van onze gast, deze reactie maakt voor mij dat het verkeer er een kleine kilometer wat waterig uitziet en de hele avond meer dan geslaagd. Voor een avond kunnen we rustig stellen dat onze brandweerbus niet de bekende KLF Grimmenstein Markt was maar de KBF Glimmenstein Markt.

 

Naschrift

 

Deze editie van het Kinderbeestfeest willen we graag opdragen aan onze buurjongen Yoran, bijna elk evenement waar we aan mee werkten tot en met de editie 2013 van het Kinderbeestfeest was hij altijd graag bereid om te helpen bij het wassen en poetsen van onze brandweerbus zo ook in 2013 op donderdagmiddag 6 juni 2013. Die zelfde avond is hij betrokken geraakt bij een ernstig ongeval en daarbij dusdanig verwond dat hij door de lifeliner is overgebracht naar het VUmc waar hij met spoed werd geopereerd. Door complicaties heeft hij daarna 3 maanden gevochten in het Sophia te Rotterdam. Dit verhaal is ons door verschillende mensen bewust verzwegen omdat men bang was dat we onze deelname aan het kinderbeestfeest 2013 zouden annuleren iets waar de vader van Yoran zwaar op tegen zou zijn geweest. Dit jaar heeft Yoran gelukkig weer voor het eerst kunnen helpen met het wassen en poetsen van de brandweerbus en als klap op vuurpijl was hij precies een jaar na het ongeval een van de 1500 kinderen die wij graag een avond helpen geven waarin zij weer eens centraal kunnen staan. Het VUmc en de stichting Kinderbeestfeest hebben met de uitnodiging aan Yoran onbewust begedragen aan het afsluiten van een enorm zwaar jaar voor Yoran, zijn familie en voor ons.

 

Dankwoord:

Na het schrijven van dit verslag willen we graag een aantal mensen bedanken voor hun inzet

- Alleereerst natuurlijk onze gasten van deze editie.

- De organisatie van het Kinderbeestfeest en Henk Veen in het bijzonder.

- De begeleiders van de politie op de route Cobra voor hun fantastische begeleiding met slechts 4 man.

- Brandweer Alkmaar voor het beschikbaar stellen van de C2000 portofoon "Charlie 71"

- Jeroen van Gaalen voor zijn inzet als LC en het gebruik van zijn foto's.

- IJmond Isolatie ITK voor het beschikbaar stellen van de brandstof van de brandweerbus.

 

Tot ziens op editie 16 in 2015 !!

 

Copyrights KLF Grimmestein Markt 2014