Kinderbeestfeest Amsterdam

 

Klein Lösch Fahrzeug Grimmenstein Markt

De enige particuliere beladen VW LT brandweer bus

 

Kinderbeestfeest Amsterdam Artis

Zo af en toe heb je van die evenementen waar je eenvoudig geen nee tegen kunt zeggen Kinderbeestfeest (voorheen Dreamnight at Artis) is er een van. Kinderbeestfeest is een van de participanten in het wereld wijde Dreamnight at the Zoo project en alleen toegangkelijk voor chronisch en langdurig zieke kinderen, hun broers / zussen en hun ouders. De organisatie streeft er naar om op de 1e vrijdag van juni deze avond op het Noordelijke halfrond te houden (zuidelijke halfrond op de 1e vrijdag van december) aan deze avond werken veel dierentuinen en themaparken mee maar ook zwembaden, restaurants en zelfs theaters laten zich niet onbetuigd. Binnen al deze deelnemers neemt dierentuin Artis een bijzondere plaats in, min of meer gedwongen om de overlast te beperken althans zo starte de huidige opzet of die opzet nu nog steeds dit doel dient of bereikt kun je je afvragen maar dat maakt de pret voor ALLE vrijwilligers niet minder zij zijn een niet meer weg te denken deel van het Kinderbeestfeest en luiden met hun zwaailampen en sirenes het begin van een geweldig initiatief in.

Waarom is het Kinderbeestfeest dan apart als er wereldwijd dergelijke initiatieven zijn vraag je je nu af, wel dat is heel eenvoudig wereldwijd is het Kinderbeestfeest de enige dreamnight participant die haar gasten met de hulp van, elke in Nederland denkbare hulpdienst, vervoersbedrijven en een aantal particuliere voertuigen, op gaat halen bij de ziekenhuizen en instellingen zowel over de weg als over water.

 

 

Waar het de routes over de weg betreft gebeurd dit allemaal onder de bezielende leiding van motoragenten en rijden de collone's waar mogelijk met optische en geluidssignalen.

Dit jaar hebben we voor de eerste keer deel mogen uitmaken van een van de collone's, namelijk de route Cobra. Deze route starte bij het AZ stadion, de ruimte bij het MCA Alkmaar was te beperkt om de voertuigen te parkeren, om van daaruit onder "prio 1" via de A9 richting Mc Donalds Beverwijk te vertrekken alwaar, om de zelfde reden als in Alkmaar, nog een groot aantal VIC's (Very Important Children) mee te kunnen nemen. Nadat ook in Beverwijk iedereen was ingestapt vertrok de hele stoet wederom met "prio 1" via het Noordzeekanaal en de A8 / A10 richting eindbestemming ARTIS.

 

 

Bij mij in het voertuig mocht ik onder andere Sem met zijn broertje, oma en moeder begroeten en met hem voorin het voertuig begint de pret al voordat de motor in Alkmaar uberhaupt gestart is. Sem is een vrolijk manneke van ongeveer een jaar of 5 en hij is ernstig ziek, gelukkig gaat hij nu weer goed en hopen de ouders dat hij volgend jaar niet meer mee mag. Sem is behalve vrolijk ook lekker brutaal in de zin dat er weinig is wat hij niet aan durft. Zo sta ik op de parkeerplaats van het AZ Stadion waar ik op mijn rug getikt wordt, als ik me omdraai staat daar "mijn" Sem: "Meneer is die brandweerauto van u ?" (er stonden er een stuk of 7) waarop ik aan het ventje vraag welke hij bedoeld. "Nou die" en hij wijst inderdaad naar mijn brandweerbus. "Ja die is van mij" waarop Sem antwoord: "Mooi dan ga ik met jou mee !!" en voor ik het goed en wel door heb heeft Sem zijn broertje, oma en moeder in de KLF geparkeerd. Als ik op een drafje aankom lopen staan vader en opa ook al bij de bus. Even netjes voorstellen aan elkaar pas dan weet ik dat het ventje Sem heet. Daarna de kinderwagen vastzetten op een van de banken en als ik daarmee bezig ben staat Sem alweer vrolijk naast me: "Mag ik daar zitten??" en wijst naar de pasagiersstoel. Turlijk kerel vandaag mag dat en Sem parkeerd zichzelf pontificaal op de pasagiersstoel met een blik op zijn koppie in de trant van "krijg mij hier maar vanaf !!"

Rond de klok van 16.15 uur breekt dan de tijd aan dat we echt moeten gaan rijden, motor starten blauwe lampjes aan en de tweetoon d'r op, de motoragenten rijden kalm richting uitgang en zetten de eerste voertuigen bij het AZ stil, dit is het sein voor de routecoördinator om de collone in beweging te zetten op naar Beverwijk. En Sem.... die zit en geniet als hij dan ook nog een speelgoed ambu op het dashboard ontdekt is hij helemaal op zijn plekkie en maakt op het dashboard zijn eigen kinderbeestfeest route.

Eenmaal aangekomen in Beverwijk stoppen we bij de Mc Donalds waar de deelnemers vanuit het RodeKruis Ziekenhuis op onze komst staan te wachten, wat zal dat lang geduurd hebben want eerst reden we er via de A22 achterlangs voorbij dus hebben ze het kabaal horen komen en gaan en vooral dat laatste zal menig een even hebben verbaasd. In Beverwijk blijkt de saamhorigheid en eensgezindheid van de deelnemers en niet alleen van hen maar dat straks, ik krijg nog twee passagiers van een gesplits gezin, niet erg roep de vader moeder en dochter zitten in een ander voertuig, als we maar mee kunnen!! Als de ruimte wat beperkt blijkt dan komt ook de eensgezindheid van de hulpverleners al snel boven want de kinderwagen die op een van de banken stond moet verhuizen...... naar het dak :-) een van de motoragenten steekt een extra handje toe en als snel is ook dit probleem getackeld. Met een kinderwagen op het dak van de brandweerbus, waar zie je zoiets, zetten we de collone weer in beweging op naar ARTIS.

 

Een filmpje van een van de motoragenten

Eenmaal bij ARTIS nog even snel telefoonnummers uitgewisseld zodat we elkaar in geval dat nodig mocht zijn kunnen bereiken en dan gaan mijn pasagiers naar binnen en ik, met de collega chauffeurs en begeleiders naar de Artisparkeerplaats om onze eigen polsbandjes en wat te eten te halen. Daarna ga ik zelf ook even in ARTIS kijken (en een nieuwe lampje voor de koplampen scoren bij de wegenwacht) Dan weer even terug naar het voertuig om er achter te komen dat het gereedschap eruit was gehaald vanwege het feest dus wel een nieuw lampje maar helaas niet kunnen vervangen, ach vandaag mag dat :-) Om 21.00 uur komen de eerste gasten terug, dit keer parkeren we de kinderwagen maar onder in de touringcar en dat is maar goed ook want de terugreis maak ik met 4 gasten extra. En Sem..... die zit weer naast me en omdat de sirene niet meer aan mag heeft hij de mobiel van zijn moeder en luistert heel toepasselijk naar Europe "The final countdown"

 

Terug vanuit Beverwijk naar Alkmaar video vermoedelijk van een van de ouders

Ik denk dat een woord van dank naar de organisatie van het Kinderbeestfeest wel op zijn plek is, zonder hen is er gewoon geen feest. Maar niet alleen de organisatoren, ook ARTIS de politie en de gemeente en als laatste natuurlijk al die andere vrijwilligers of ze nu rond of in Artis liepen het vervoer over het water deden of in een van de /- 300 hulpverlenigsvoertuigen reden allemaal bedankt. Ik ben blij dat ik van het hele team maar een klein radartje mocht zijn. Op naar Kinderbeestfeest 2013 !!

Ook wil ik nog een bedankje doen aan de firma IJmond Isolatie (ITK) in Heiloo voor het dragen van de brandstofkosten van ons voertuig, Bert ook voor jullie een pluim.

Als laatste kom ik nog even terug bij Sem.

Kereltje, ik heb je misschien alles bij elkaar een kleine twee uur in het voertuig gehad maar wat ben jij een kanjer. Hopenlijk was het voor jou je laatste Kinderbeestfeest.

En dan echt tot slot nog een hele berg beelden uit de categorie "kippevel"

Bijna alle routes, video Bas Witvliet

Inside route cobra, police jimmy (pvgnl)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Copyrights KLF Grimmestein Markt 2014